woensdag 26 juli 2017

Porosjenko ontneemt Saakasvili staatsburgerschap

President Petro Porosjenko heeft Micheil Saakasjvili per decreet diens Oekraïense staatsburgerschap ontnomen. Volgens de Migratiedienst zou dat zijn gebeurd op aanbeveling van een commissie die beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor een Oekraïens paspoort of dat hij of zij daar geen recht (meer) op heeft.

Dat de commissie zich met Saakasjvili bezig heeft gehouden zou zijn gebeurd op verziek van het Openbaar Ministerie. De Migratiedienst meldt het op zijn website, maar vermeldt er niet bij wat nu precies de reden is geweest om de voormalige Georgische president het Oekraïense staatsburgerschap te ontnemen.

Saakasjvili (49) kreeg op 30 mei 2015 de Oekraïense nationaliteit van dezelfde Porosjenko die hem die nu weer afneemt. Hij werd gouverneur van de provincie Odessa, maar kwam nog voor het einde van het jaar in botsing met Porosjenko. Sindsdien werkt hij aan het opzetten van een eigen politieke, liberale partij.

De voormalige Georgiër - zijn Georgische nationaliteit werd hem door zijn opvolger als president afgenomen, ook per decreet - wordt in eigen land gezocht vanwege illegale invallen bij een tv-station en het neerslaan van anti-regeringsprotesten.

Porosjenko werd vorige week tijdens een werkbezoek aan Tblisi geconfronteerd met twee verzoeken tot uitlevering die de Georgische autoriteiten aan Oekraïne gedaan zouden hebben. Mogelijk houdt het ontnemen van het Oekraïense staatsburgerschap aan Saakasjvili hiermee verband. Hij kan bij een eventuele uitlevering vijf tot acht jaar gevangenisstraf krijgen.

Volgens zijn bondgenoot David Sakvarelidze mag Saakasjvili Oekraïne zelfs niet meer in, wat uiteraard wel impliceert dat hij momenteel niet in Oekraïne verblijft.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten