woensdag 26 juli 2017

'Saakasjvili verzweeg belastende informatie'

Het besluit om Micheil Saakasjvili het Oekraïense staatsburgerschap af te nemen, is volgens parlementslid Anton Herasjtsjenko genomen nadat er belastende informatie vanuit Georgië was gekomen. Die informatie was niet bekend toen Saakasjvili de Oekraïense nationaliteit kreeg toegekend, laat Herasjtsjenko op zijn Facebookpagina weten.

Herasjtsjenko is goed geïnformeerd als adviseur van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken. Hij wil echter niet prijsgeven om welke informatie vanuit Georgië het precies gaat en hoe belastend die is. Wel merkt hij op dat ''Saakasjvili dit bewust heeft verzwegen''. Georgië blijkt al tweemaal te hebben gevraagd om de uitlevering van Saakasjvili.

De Migratiedienst bevestigde vanavond wel berichten uit de Oekraïense media dat sprake is van intrekking van het staatsburgerschap van Saakasjvili, maar stelt niet nadrukkelijk dat dit ook al een voldongen feit is. Woordvoerder Serhi Hoenko van de Migratiedienst wilde ook geen nadere uitleg geven aan het persagentschap Unian.

Saakasjvili verblijft momenteel in de Verenigde Staten, blijkens zijn Facebookpagina. Zijn bondgenoot David Sakvarelidze meldde eerder al dat Saakasjvili Oekraïne niet meer in zou mogen. Ook hiervan is nog geen bevestiging.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten