zondag 23 juli 2017

Russisch arrestatiebevel aanklagers Janoekovitsj

Een rechtbank in Moskou heeft de arrestatie bevolen van de Oekraïense militaire aanklagers Roeslan Kravtsjenko en Vadik Primatsjok. Beiden zijn betrokken bij de rechtszaak wegens hoogverraad tegen ex-president Viktor Janoekovitsj. De rechtszaak tegen Kravtsjenko en Primatsjok werd in hun afwezigheid gevoerd, evenals dat trouwens met Janoekovitsj het geval is.

De in februari 2014 afgezette president woont tegenwoordig in Rusland. Hij weigert naar Kyiv af te reizen. Om hem bij afwezigheid te kunnen berechten moest het parlement een wetswijziging aannemen. Het arrestatiebevel tegen Janoekovitsj' aanklagers is door de rechtbank in Moskou uitgevaardigd met een beroep op het tweede lid van artikel 299 van de Russische Strafwet: 'Wetende dat een onschuldig persoon strafrechtelijk wordt vervolgd op de aanklacht dat hij een ernstig dan wel zeer ernstig misdrijf heeft gepleegd.'

Militair aanklager Kravtsjenko staat aan de leiding van een groep aanklagers die betrokken is bij het proces tegen Janoekovitsj dat op 4 mei is begonnen en momenteel is verdaagd tot begin augustus. Primatsjok maakt deel uit van die groep. Hij is verantwoordelijk voor een strafrechtzaak tegen het Russische ministerie van Defensie.

De militaire hoofdaanklager Anatoli Matios heeft vandaag aangekondigd dat alle aanklagers in het proces tegen Janoekovitsj voortaan vergezeld gaan van lijfwachten.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten