maandag 24 juli 2017

BBC over Westerlingen die de separatisten helpen

Westerlingen helpen de separatisten in Oost-Oekraïne met crowdfunding via internet. De BBC heeft drie van hen onder de loep genomen. Onder hen wordt Russell Bentley aangemerkt als de meest actieve. De Amerikaan noemt zichzelf een pro-Russische communist. Drie jaar geleden werkte hij als houthakker in Austin, maar in december 2014 vocht hij mee aan de kant van de separatisten. Gewapend met een granaatwerper hiel hij mee om het Oekraïense leger te verjagen van de luchthaven van Donetsk.

Van meet af aan maakte de geboren Texaan gebruik van crowdfunding websites om zijn Oekraïense avonturen te financieren. In november 2014 zette hij de pagina GoFundMe op om geld op te halen voor wat hij omschreef als ''waarheidsvinding'' in de Donbas. Bentley wist zo 2.000 dollar te verkrijgen. Hij is sindsdien niet terug geweest in de Verenigde staten. Na een half jaar met de separatisten mee te hebben gevochten, kreeg hij een andere taak toebedeeld. Hij publiceert nu regelmatig propagandavideo's.

Graham Philips maakt ook gebruik van online crowdfunding. De 38-jarige Brit uit Nottingham maakt al sinds november 2013 amateurvideo's vanuit Oost-Oekraïne, waarbij hij de gevechten niet uit de weg gaat. Dat heeft hem, naar eigen zeggen, 86.000 volgers op YouTube. In de twee jaar daarna was Philips in dienst van Zvezda, een mediakanaal van het Russische ministerie van Defensie. Ook was hij freelancer voor RT (Russia Today), een propagandazender van de Russische overheid.

Philips moet niets hebben van de Oekraïense regering en hij vindt ook dat Oekraïne in de huidige vorm moet ophouden te bestaan. Op camera beschuldigde Philips in september 2015 tegenover Bentley de Oekraïense regering van ''leugens en propaganda'', om er aan toe te voegen: ''Ik geloof er absoluut in dat wij als winnaars uit de bus komen.'' In mei 2014 kreeg Philips een inreisverbod voor Oekraïne vanwege ''de nationale veiligheid''.

De Oekraïense regering nam zelfs de ongebruikelijke stap om een open brief aan de autoriteiten in Engeland te sturen waarin de activiteiten van Philips werden veroordeeld. In tegenstelling tot Bentley neemt Philips geen deel aan de gevechten, maar hij heeft wel beelden geschoten hoe hij een drone bestuurde om de rebellen te helpen. Ook heeft hij Oekraïense krijgsgevangenen geïnterviewd.

Philips is niet de enige Brit die naar Oost-Oekraïne is gereisd. Begin deze maand werd Benjamin Stimson door een rechtbank in Manchester veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden voor zijn hulp aan de separatisten.

Philips wordt bij zijn werk onder meer geholpen door de Amerikaan Patrick Lancaster die zichzelf onafhankelijk journalist noemt. Hij zegt dat hij volledig wordt betaald uit crowdfunding, maar blijkt bij nader inzien slechts 6.500 dollar te hebben vergaard in de afgelopen acht maanden.

Lancaster's video's worden gebruikt door vooraanstaande media en hij heeft bijdragen geleverd aan The Telegraph en Sky News. Hij laat zich evenwel in zijn reportages openlijk vijandig uit over Oekraïne en het Westen. In een interview met RT noemde Lancaster in februari 2015 president Petro Porosjenko een ''vijand van het volk''.

Bronnen: BBC Trending, Unian

Geen opmerkingen: