maandag 9 januari 2023

Zelenski: Bachmoet en Soledar houden stand

Soledar houdt stand, maar er zijn meer vernielingen in deze stad dan in Bachmoet waar eveneens hevig gevochten wordt. President Volodimir Zelenski heeft dat gezegd in zijn dagelijkse videoboodschap. 'De situatie aan het front is in de eerste week van het nieuwe jaar weinig veranderd in de provincies Loehansk en Donetsk. Bachmoet blijft zonder meer van ons. En hoewel het grootste deel van de stad is verwoest bij Russische aanvallen weten onze soldaten elke nieuwe aanval af te slaan', aldus Zelenski. 

'Op elke vierkante meter grond bij Soledar en Bachmoet hebben Russische soldaten hun leven moeten opofferen voor de idiote gedachten van hun leiders', voegde de Oekraïense president er aan toe. De Oekraïense generaal Oleksandr Sirski bezocht gisteren de verdedigers van Bachmoet en Soledar. Hij beloofde de soldaten daar dat er versterkingen komen.

Militair analisten vragen zich al geruime tijd af waarom de Russen zo gebrand zijn op het veroveren van Bachmoet en het 10 kilometer noordelijker gelegen Soledar. Jevgeni Prigozin, de baas van het huurlingenleger Wagner Groep, liet dit weekeinde weten dat het gaat om een omvangrijk mijnenstelsel. 'De kers op de taart vormen de mijnen bij Soledar en Bachmoet', schrijft hij op de berichtendienst Telegram. 'Eigenlijk is het een netwerk van ondergrondse steden. Er kan een grote groep soldaten worden ondergebracht op een diepte van 80 tot 100 meter, maar ook tanks en pantserwagens.'

Bronnen: Interfax, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: