dinsdag 10 januari 2023

Russische tv-zender heeft Nederlandse licentie

Het Nederlandse Commissariaat voor de Media heeft de 
Russische nieuwszender Dozhd een uitzendlicentie verstrekt voor de duur van vijf jaar. TV Rain heeft sinds afgelopen herfst een studio in het gebouw waar ook de redactie van The Moscow Times van Derk Sauer is gehuisvest. De licentie voor TVR Studios werd op 22 december al gepubliceerd op de website van het Commissariaat voor de Media, maar pas gisteren berichtten zowel Letse als Russische journalisten er over.

Dozhd is een onafhankelijke Russische zender die na de invasie in Oekraïne en de daarop volgende censuur van het Kremlin onderdak vond in de Letse hoofdstad Riga. Half december werd de uitzendlicentie door de Letse autoriteiten ingetrokken vanwege 'bedreigingen voor de nationale veiligheid en de publieke orde'. 

Dat gebeurde nadat eerder al een aantal boetes waren opgelegd voor de manier waarop Dozhd verslag deed van de oorlog in Oekraïne. Er ontstond ook een rel toen een presentator het Russische leger 'ons leger' noemde tijdens een uitzending. In Letland ligt dat erg gevoelig na decennia van bezetting door de Sovjet-Unie.

Bron: The Moscow Times

Geen opmerkingen: