dinsdag 31 januari 2023

Vermogen Rinat Achmetov inmiddels gehalveerd

Het vermogen van de oligarch Rinat Achmetov is sinds het begin van de Russische invasie gehalveerd. Volgens de Bloomberg Miljardairs Index was dat vermogen eind oktober 5,39 miljard dollar, oftewel 52 procent minder dan voor 24 februari 2022. Achmetov staat nu op een 412e plek in de lijst van de rijksten der aarde, wat inhoudt dat hij maar liefst 278 plaatsen is gezakt. 

Zeventig bedrijven van de meest vermogende man van Oekraïne zijn sindsdien gestolen, kapotgeschoten of in beslag genomen door de Russen. Het gaat om bedrijven die behoren tot de SCM Group, zoals meerdere energiecentrale, een enorme chemische fabriek in de stad Avdiivka (provincie Donetsk) en filialen van de Eerste Oekraïense International Bank. In de bezette en goeddeels kapotgeschoten stad Marioepol raakte Achmetov de staalfabriek Azov kwijt en het op een na grootste metaalbedrijf Iljitsj IJzer en Staal.

Metinvest heeft de productie van drie winstgevende producenten van ijzererts in de provincie Dinpropetrovsk stil moeten leggen door logistieke problemen als gevolg van de Russische blokkade van de Zwarte Zee. Achmetov's agrarische holding HarvEast, vooral actief in de provincie Donetsk, is de controle kwijtgeraakt over 90.000 hectare landbouwgrond. Dat is 70 procent van de bezittingen van HarvEast. Daar komt bij dat 5.000 hectare in de provincie Kyiv onbruikbaar is geworden omdat het gebied vol ligt met landmijnen.

Begin september bleek bovendien dat 52.000 ton agrarische producten en 200.000 ton metaal en ijzererts met een waarde van 170 miljoen dollar in bezet gebied is achtergebleven. Volgens Achmetov heeft Rusland intussen zo'n 1 miljard dollar aan producten van zijn bedrijven gestolen. 

Achmetov was in de afgelopen decennia niet alleen de rijkste man van Oekraïne, maar hij had ook veel politieke invloed. Hij steunde aanvankelijk de in februari 2014 verdreven president Viktor Janoekovitsj en leek op de hand van de Russen, maar de oligarch hield zich in de afgelopen acht jaar op de vlakte voor wat betreft zijn politieke voorkeur.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: