donderdag 5 januari 2023

Rusland wil alleen praten over eigen voorwaarden

De Russische president Vladimir Poetin heeft tegen zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan gezegd dat hij met Oekraïne wil onderhandelen over het beëindigen van de oorlog als Oekraïne bereid is om de annexatie van de door Rusland bezette gebieden te accepteren, dus inclusief de Krim en delen van de Donbas die sinds 2014 in Russische handen zijn. 'Poetin heeft opnieuw bevestigd dat hij bereid is tot een serieuze dialoog', laat het Kremlin weten na afloop van het telefoongesprek van beide presidenten.

Rusland bezet delen van de Oekraïense provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Desondanks werden op 19 oktober de volledige provincies geannexeerd, dus ook de delen waar het Oekraïense leger de baas is. 'President Poetin benadrukte in het telefoongesprek de destructieve rol van het Westen dat Oekraïne volpompt met wapens en militair materieel, terwijl het ook voorziet in informatie over operaties en doelen', laat het Kremlin weten.

De Turkse president hield Poetin voor dat eventuele onderhandelingen vergezeld moeten gaan van een staakt-het-vuren waar beide partijen zich aan houden en er moet ook zicht zijn op een eerlijke oplossing. De beide presidenten hadden het ook over de graandeal en, volgens het Kremlin, over 'de noodaak om alle belemmeringen voor Russische exportproducten weg te nemen', ofwel hoe een eind gemaakt kan worden aan de sancties die aan Rusland zijn opgelegd.

Bron: The Moscow Times

Geen opmerkingen: