vrijdag 6 januari 2023

Metropoliet Epifanius daagt Moskouse kerk uit

De Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP) zegt dat metropoliet Epifanius, de geestelijk leider van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OCU)geen toestemming heeft om morgen om morgen voor te gaan in de kerstviering in de kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods. De kathedraal is net als de Sint-Sofiakathedraal onderdeel van het Kyiv-Petsjersk Lavra, waartoe ook het beroemde Holenklooster behoort.

De door Rusland aangestuurde kerk noemt het 'diefstal'. De beide kerken zijn staatseigendom, maar waren tot aan de jaarwisseling in gebruik bij het Moskouse patriarchaat. Op 1 januari liep het huurcontract van het Moskouse Patriarchaat af. 

De overdracht naar de staat is gisteren geweest, maar de door Rusland aangestuurde kerk is het daarmee duidelijk nog niet eens. Dat metropoliet Epifanius van de onafhankelijke Orthodoxe Kerk van Oekraïne morgen voorgaat in de kerstviering in de kathedraal die de UOC-MP als eigendom beschouwde, wordt zelfs 'diefstal' genoemd. 

In Oekraïne waren tot december 2018 twee orthodoxe kerken, van het Moskouse en van het Kyivse patriarchaat. Beide kerken waren onderdeel van de Russisch-orthodoxe kerk, totdat het Kyivse patriarchaat door het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel - de moederkerk van de orthodoxe gelovigen - als onafhankelijke kerk werd verklaard, en dus werd losgemaakt van de Russisch-orthodoxe kerk. Het Moskouse patriarchaat wordt gewantrouwd in Oekraïne. Bij recente invallen werden tientallen priesters opgepakt en beschuldigd van landverraad.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: