dinsdag 31 januari 2023

Westen stuurt 'om te beginnen' 120-140 tanks

Oekraïne verwacht dat het Westen in eerste instantie 120 tot 140 gevechtstanks levert. Ze worden beschikbaar gesteld door een coalitie van twaalf landen, zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. Over het sturen van tanks is lang gediscussieerd. Duitsland was lang terughoudend, maar ging uiteindelijk akkoord. Onder de tanks die Oekraïne krijgt zijn de in Duitsland geproduceerde Leopard 2, de Britse Challenger 2 en de Amerikaanse M1 Abrams.

Het is nog niet duidelijk wanneer ze daadwerkelijk aan de fronten worden ingezet. Niet alleen moeten de tanks eerst naar Oekraïne worden vervoerd, ook moeten Oekraïense militairen in het gebruik en onderhoud ervan worden getraind. Verder moet de logistiek op orde zijn, zoals de toevoer van brandstof en reserve-onderdelen.

De Franse president Emmanuel Macron zei onlangs dat zijn regering ook van plan is Leclerc tanks aan Oekraïne te geven. Een besluit daarover is nog niet gevallen. 'Maar we kijken erg uit naar de Leclercs', aldus Koeleba.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: