dinsdag 24 januari 2023

Onderminister Defensie weg om voedselschandaal

Vjacheslav Sjapolvalov, de onderminister van Defensie, is afgetreden na berichten in de media over het aankopen van voedsel voor het leger tegen exorbitant hoge prijzen. Minister van Defensie Oleksi Reznikov heeft het ontslag aanvaard, maar zegt tegelijkertijd dat Sjapovalov zijn werk 'uiterst serieus' heeft opgepakt en dat hij 'ondanks veel tegenwerking' erin is geslaagd 'om de werkzaamheden aan te passen aan de oorlogsomstandigheden, terwijl het leger fors werd uitgebreid' maar dat hij 'ook in staat was om allerlei hervormingen door te voeren'.

Sjapolov wist het monopolie van bedrijven bij zowel de voedselvoorziening als de aankoop van brandstoffen te doorbreken, maar stond ook voor de taak om een kwart miljoen kogelvrije vesten en meer dan 150.000 helmen en uniformen aan te schaffen. 

Desondanks kwam de onderminister in opspraak. De nieuwssite Zn.ua berichtte afgelopen week dat het ministerie van Defensie voedsel inkocht tegen prijzen die twee tot driemaal hoger lagen dan in de winkels in de hoofdstad Kyiv. Het ministerie noemde het een leugen en schakelde de staatsveiligheidsdienst SSOe in voor een onderzoek. Halverwege deze maand berichtte het Openbaar Ministerie dat een eind was gemaakt aan grootschalige diefstal van voedsel voor het leger. 

President Volodimir Zelenski kondigde zondag aan dat er flinke klappen zouden vallen vanwege corruptie op hoog niveau. Eerder die dag werd Vasil Lozinski ontslagen. De onderminister voor de Ontwikkeling van Gemeenschappen, Gebieden en Infrastructuur zou 400.000 dollar aan smeergeld hebben ontvangen.
Vandaag werd plaatsvervangend procureur-generaal Oleksi Simonenko ontslagen omdat hij vorige maand zonder toestemming op vakantie in Spanje was. Leden van de regering en topambtenaren mogen Oekraïne alleen verlaten als ze op dienstreis zijn.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: