dinsdag 3 januari 2023

Amper nog Sovjet-nostalgie bij de Oekraïners

Het is praktisch over met de nostalgische gevoelens van de Oekraïners ten aanzien van de Sovjet-Unie. Na de annexatie van de Krim en de Russische bezetting van delen van de provincies Donetsk en Loehansk in 2014 was het enthousiasme voor de in 1991 uiteen gevallen Sovjet-Unie al flink gedaald, maar na de Russische inval op 24 februari vorig jaar is het daarmee helemaal gedaan. Bijna 90 procent zegt ronduit nee tegen een terugkeer van de Sovjet-Unie, terwijl 7 procent wel heimwee heeft naar die 'goede slechte tijd' onder het communistische regime. 

Uit een opiniepeiling van het Razoemkov Center blijkt dat 86,5 procent van de Oekraïners een terugkeer naar de Sovjet-Unie helemaal niet ziet zitten, terwijl 10,6 procent antwoordde dat ze dat wel zouden willen, maar dat het onder de huidige omstandigheden ondenkbaar is. 2,7 procent wil de Sovjet-Unie wel terug. In juni 2021 was nog 69,3 procent tegen een terugkeer van de Sovjet-Unie, terwijl 31,6 procent nostalgische gevoelens koesterde. In 2000 was de verhouding nog 52,6 procent volmondig nee, 28 procent nu niet mogelijk en 18,9 procent volmondig ja. 

Niet verwonderlijk zijn de Oekraïners in het westen van het land het minst te porren voor de terugkeer van de Sovjet-Unie: 93 procent voelt er niets voor. In het zuiden en oosten is wat meer nostalgie, maar wel met respectievelijk 72,2 en 81 procent die er tegen is. Als naar de leeftijd van de deelnemers aan de peiling wordt gekeken, dan valt op dat van de jongeren van 18-29 jaar 95 procent nee zegt, maar dat ook de ouderen (50-59 jaar) in ruime meerderheid (88,6 procent) tegen is.

Bron: Euromaidan Press

Geen opmerkingen: