dinsdag 24 januari 2023

Duitsland overstag, ook Nederland overweegt

Duitsland gaat Leopard 2-tanks aan Oekraïne leveren. Dat melden diverse Duitse media, waaronder het persbureau DPA en Der Spiegel. Ook andere landen zouden toestemming krijgen om de tanks, die van Duitse makelij zijn, aan Oekraïne te geven. 
Oekraïne vraagt al lange tijd om de tanks, in de hoop de Russen daarmee te kunnen terugdringen. Onder meer Polen en Finland hebben eerder al gezegd de tanks te willen leveren. Omdat de tanks door Duitsland zijn geproduceerd, hebben de landen toestemming nodig van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Duitsland was lange tijd terughoudend met de levering van zwaarder materieel uit vrees voor escalatie van de oorlog. De laatste dagen is intensief overleg geweest tussen Duitsland en de Verenigde Staten, schrijft Der Spiegel.

Afgelopen tijd werd de druk op Duitsland om toestemming te geven voor de levering van de Leopard 2-tanks opgevoerd. Polen diende vandaag een officieel verzoek in bij Duitsland om een aantal eigen Leopard-2 tanks naar Oekraïne te mogen sturen. De Poolse premier Mateus Morawiecki zei onlangs dat ook zonder toestemming van Duitsland overgegaan zal worden tot levering. Die toestemming lijkt er nu dan toch te zijn.

Ook de Nederlandse regering overweegt Leopard 2-tanks te leveren. Er worden achttien tanks van Duitsland geleased, maar premier Mark Rutte heeft in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung aangegeven dat ze ook gekocht kunnen worden en dan vervolgens aan Oekraïne gegeven. Dat zou in samenwerking met andere landen moeten gebeuren. Nederland bezit zelf geen tanks.

De Amerikaanse regering overweegt op haar beurt ook een 'significant aantal' Abrams-tanks te leveren aan Oekraïne, meldt persbureau AP na berichtgeving van The Wall Street Journal. Een officiële aankondiging van de levering zou later deze week kunnen volgen, zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegen de krant. Naar verluidt gaat het om 30 tot 50 Abrams.

Bronnen: NOS, European Pravda

Geen opmerkingen: