woensdag 4 januari 2023

'Gebrek aan professionaliteit bij Russische leger'

De dood van honderden Russische soldaten op oudejaarsdag als gevolg van een beschieting met raketten van het schoolgebouw waarin ze waren gehuisvest in de stad Makiivka getuigt van een gebrek aan professionaliteit bij de militaire leiding. Tot deze conclusie komen de Britse militaire inlichtingendiensten. Het Russische ministerie van Defensie spreekt van 89 doden, maar Oekraine heeft het over 400 gedode soldaten.

Dat van het drie etages tellende schoolgebouw weinig over is, komt waarschijnlijk ook doordat in de kelder munitie was opgeslagen. 'Van het Russische leger is bekend dat het slordig om gaat met munitie. Dat was al zo voordat deze oorlog begon, maar dit voorval laat nog weer eens zien dat onzorgvuldigheid bijdraagt aan de grote aantallen slachtoffers onder de Russische soldaten', melden de inlichtingendiensten. 

Daar komt bij dat de geïmproviseerde kazerne met honderden gemobiliseerde soldaten zich op slechts 12,5 kilometer afstand bevond van de frontlinie in de provincie Donetsk. Er wordt daar hevig gevochten. Het Russische ministerie van Defensie heeft aangegeven dat het Oekraïense leger de kazerne op het spoor kwam doordat veel soldaten op oudejaarsdag hun mobiele telefoons gebruikten om contact te hebben met hun familie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: