maandag 30 januari 2023

Poetin dreigde Boris Johnson met raketaanval

De Britse oud-premier Boris Johnson zegt dat de Russische president Vladimir Poetin hem in februari vorig jaar tijdens een 'erg lang' telefoongesprek heeft bedreigd met een raketaanval. Dat zou zijn gebeurd nadat Johnson Poetin had gewaarschuwd voor een 'uitzonderlijke ramp' als hij Oekraïne binnen zou vallen.

Johnson zegt in een interview dat vandaag door de BBC wordt uitgezonden het volgende: 'Hij zei, 'Boris, ik wil jou niets aandoen, maar een raket heeft maar iets van een minuut nodig. Maar ik maak uit zijn ontspannen manier van spreken op dat hij mij op een ietwat speelse manier probeerde af te brengen van mijn pogingen om hem tot onderhandelen te bewegen.'

Volgens Johnson waarschuwde hij de Russische president dat een invasie zou 'leiden tot Westerse sancties en meer NAVO-troepen langs de grens met Rusland'. Hij zou ook geprobeerd hebben om Poetin af te houden van een militaire actie door hem te zeggen dat Oekraïne 'niet binnen afzienbare tijd' bij de NAVO gaat horen. 

Johnson was als premier de eerste buitenlandse leider die op bezoek ging in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Inmiddels is hij al maanden geen premier meer, maar desondanks bracht hij recentelijk nog weer een bezoek aan Kyiv om zijn steun te betuigen.

Het interview maakte deel uit van de BBC-documentaire 'Putin vs the West' waarin de gesprekken onder de loep worden genomen die de Russische president voerde met wereldleiders. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: