donderdag 5 januari 2023

Huurlingenbaas pessimistisch over Bachmoet

De Russen maken niet of nauwelijks vorderingen bij hun pogingen om de stad Bachmoet te veroveren. Jevgeni Prigozhin, de baas van het huurlingenleger Wagner Groep, heeft dit toegegeven in een interview met het Russische persagentschap RIA Novosti. Het Oekraïense leger verzet zich oever en heeft een dicht netwerk van verdedigingslinies. 'Die jongens vechten om elk huis, soms langer dan een dag. Soms duurt het werken voordat ze een huis kunnen veroveren, maar ze geven niet op', aldus Prigozhin.

De soldaten van de Wagner Groep, met ook een groot aantal Russische gevangenen in hun midden, vechten al bijna acht maanden om de stad in de provincie Donetsk. De strijd verhevigde afgelopen maand, waarschijnlijk onder druk van het Kremlin dat dringend verlegen zit om een overwinning op het slagveld. Het is het Kremlin kennelijk de levens waard van vele honderden, zo niet duizenden Russische soldaten.

De vastberadenheid van de Russen om Bachmoet in te nemen, heeft militaire experts al de nodige hoofdbrekens bezorgd, want het gaat om een stad met nauwelijks strategische betekenis. Bachmoet is inmiddels voor 60 procent vernield en van de oorspronkelijk 70.000 inwoners zijn er nog minder dan 10.000 over. 

Prigozhin geeft in het interview met RIA Novosti geen blijk van vertrouwen in een voor Rusland gunstige afloop. 'Onze mannen wisten vanmorgen nog een huis in te nemen en zo konden ze door de Oekraïense defensie heen breken. Maar achter dat huis was weer een verdedigingslinie, en daarachter weer een. Om hoeveel van zulke verdedigingslinies het gaat in Bachmoet? Als ik zeg dat het er 500 zijn, dan zit ik er waarschijnlijk niet naast. Elke tien meter wacht ons een nieuwe verdedigingslijn.'

Bron: The Moscow Times

Geen opmerkingen: