vrijdag 13 januari 2023

'Oekraïense' tram rijdt tijdelijk in Den Haag

Een volledig in blauw en geel uitgevoerde tram pendelt deze maand rond in de Hofstad met als doel de aandacht voor de strijd van Oekraïne levend te houden. Haagse vervoerder HTM stelde de tram belangeloos ter beschikking. 
Stand with Ukraine - Sta achter Oekraïne - staat er in een grote letters op de voor- en zijkanten. Nog groter vermeld is ‘Ukraine24': Oekraïne's fondsenwerfvehikel, waarmee in ruim zeven maanden tijd een slordige 270 miljoen dollar is opgehaald. Door de QR-code op de tram te scannen kunnen inwoners van Den Haag en Delft een donatie doen. 

Den Haag is de derde Europese stad waar de speciale tram rondrijdt. Eerder gebeurde dat in Wenen en in de Letse hoofdstad Vilnius. Donderdagochtend was de officiële doop door Maksim Kononenko, Oekraïne's ambassadeur in ons land.

De speciale Oekraïne tram rijdt nog in ieder geval tot eind januari in de Hofstad rond, op lijn 1 tussen Schevingen en Delft. Die route heeft om meerdere redenen symbolische waarde. Allereerst is lijn 1, zoals het getal al doet vermoeden, één van de oudste routes, stammend uit de 19ee eeuw. De tram rijdt bovendien langs de Oekraïense ambassade, de Tweede Kamer en - nog symbolischer - het Vredespaleis.

De aanwezigheid van ambassadeur Kononenko bij de tramdoop was opvallend. Eind september meldde president Volodimir Zelenski's kantoor in Kyiv in een korte verklaring dat Kononenko was ontslagen. Een reden werd niet gegeven. Een dag later bevestigde de ambassadeur dat zijn taak er na acht maanden al weer op zat. Bijna vier maanden later functioneert Kononenko echter weer gewoon en lijkt hij zijn eerste jaar vol te maken. 'Vorige maand was ik in Kyiv, maar nu ben ik terug in Nederland. Voorlopig blijf ik ambassadeur.

Bron: AD.nl, foto: Haags Tramnieuws

Geen opmerkingen: