zaterdag 21 januari 2023

Wel alvast Leopard-training Oekraïense soldaten

Terwijl de onenigheid over het al dan niet verschaffen van Leopard 2 tanks aan Oekraïne doorgaat, zijn er wel alvast afspraken gemaakt over het trainen van Oekraïense soldaten in het omgaan met deze tanks van Duitse makelij. 'Er is in dit opzicht sprake van een doorbraak. Landen die beschikken over Leopard tanks kunnen onze soldaten opleiden en trainen. Ik hoop dat Duitsland snel de knoop doorhakt en zelf tanks gaat leveren of andere landen toestaat dat te doen. Ik ben optimistisch gestemd', zegt minister Oleksii Reznikov van Defensie in een interview met Holos Amerika. 

De Ramstein-conferentie van gisteren heeft in ieder geval nog geen doorbraak opgeleverd voor wat betreft het leveren van Leopard 2 tanks door Duitsland en andere Europese landen. Polen en Finland willen wel Leopards naar Oekraïne sturen, maar wachten op toestemming van Duitsland.

De militairen die de veertien Britse Challenger 2 tanks gaan bemannen staan op het punt met hun training te beginnen. Dat heeft Vadim Pristajko, de Oekraïense ambassadeur in Londen tegen Radio Svoboda gezegd. De soldaten die de door Groot-Brittannië geleverde zware artillerie bedienen zijn al aan hun training begonnen. 

Volgens Pristajko worden de trainingen in hoog tempo gegeven. 'Een maand, misschien anderhalve maand moet voldoende zijn. Volgens de instructeurs zijn onze mensen erg gemotiveerd.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: