donderdag 5 januari 2023

Moskou wil kerstbestand van anderhalve dag

Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk stelt een wapenstilstand van anderhalve dag voor die morgenmiddag om 12.00 uur in zou moeten gaan en tot zaterdag om 24.00 uur duurt. De orthodoxe Kerst is zaterdag. 

De oproep is door Michailo Podoljak, een belangrijke adviseur van president Volodimir Zelenski, meteen afgedaan als propaganda en een 'cynische valstrik'. 'De Russisch-orthodoxe kerk roept moedigt het Russische leger aan en roept op om het Oekraïense volk uit te moorden. Daarom kan de oproep voor een kerstbestand niet serieus worden genomen', aldus Podoljak. 

'In de gebieden waar nu gevochten wordt leven veel aanhangers van de orthodoxe godsdienst. Wij stellen Oekraïne daarom een kerstbestand voor zodat gelovigen de kans krijgen om de kerkdiensten op kerstavond en op de kerstdag bij te wonen', valt op de website van het Kremlin te lezen. Op het voorstel van het Kremlin is nog geen reactie van Oekraïne.

Inmiddels is er ook een reactie van Podoljak op het voornemen van het Kremlin om een kerstbestand in acht te nemen. 'Hypocriet', luidt de krachtige reactie. 'Wij vermoorden geen burgers, dat doen de Russen.' Podoljak meent dat ze in het Kremlin alleen maar wil laten zien dat ze het beste met de Oekraïners voor hebben, om zo het Westen over te halen om druk uit te oefenen op Oekraïne om 'meteen te gaan onderhandelen, om het Russische ultimatum en een nieuwe demarcatielijn te accepteren.'

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: