dinsdag 3 januari 2023

'Poetin helpen bij vinden oplossing is gevaarlijk'

De Poolse ambassadeur bij de Verenigde Naties meent dat de Westerse pogingen om de Russische president Vladimir Poetin te helpen om zijn leger zonder gezichtsverlies uit Oekraïne terug te trekken funest zullen zijn voor het geopolitieke evenwicht zoals dat na Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Krzysztof Szczerski zegt dit in een interview met het Poolse persagentschap PAP. 

Als dat het geval is, dan kan hetzelfde met Rusland gebeuren als met Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. 'Dan moeten we Rusland de mogelijkheid ontnemen om nog langer een rol als wereldmacht te spelen, ook niet bij de Verenigde Naties. 

Szczerski zegt daarover dat als het Westen besluit dat Rusland een wereldmacht moet blijven zodat Poetin zijn gezicht kan redden dit 'de laatste nagel aan de doodskist is van de wereldorde zoals we die kennen en zoals die is vastgelegd in het grondvest van de Verenigde Naties'.

Begin december zei de Franse president Emmanuel Macron dat het Westen moet nadenken welke veiligheidsgaranties Rusland moet krijgen als Poetin besluit om serieus te gaan onderhandelen over het beëindigen van de oorlog. Hier kwam nogal wat commentaar op, niet alleen uit Oekraïne maar ook uit een aantal andere hoofdsteden. 

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat als er veiligheidsgaranties gegeven worden, dan toch vooral aan Oekraïne en de landen in Midden- en Oost-Europa. Uit Helsinki klonk het dat onder de huidige omstandigheden veiligheidsgaranties nodig zijn tegen Rusland en niet voor Rusland. Premier Kaja Kallas van Estland noemde het zelfs gevaarlijk, en niet alleen voor Oekraïne, als er in een te vroeg stadium van de oorlog vredesonderhandelingen zijn met Rusland. Macron zei vervolgens dat zijn woorden op de Franse televisie waren verdraaid.

Het is volgens Szczerski nog volstrekt onduidelijk of er dit jaar een omslagpunt komt in de oorlog die Rusland voert in Oekraïne en wat daarvan de gevolgen zijn. En als er een eind aan de oorlog komt, wat zijn dan de consequenties? 'Hoe kijken we dan tegen Rusland aan. Is het mogelijk dat we het Russische imperialisme gaan zien als een ideologie die de wereldorde bedreigt, net zoals eerder Nazi-Duitsland?'

Oorlogsmisdadigers, zowel de militairen als burgers, ook Poetin, moeten dan voor een internationale rechtbank verschijnen. En er moeten herstelbetalingen komen.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: