maandag 9 januari 2023

Frans Timmermans overlegt over energie in Kyiv

Eurocommissaris Frans Timmermans is in Kyiv om te praten over wat het land nodig heeft op het gebied van hernieuwbare energie. Timmermans spreekt onder anderen met president Volodimir Zelenski, premier Denis Sjmihal, de minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba en Herman Haloesjtsjenko, de 
minister van Energie.

De gesprekken gaan over de onmiddellijke behoefte van Oekraïne na 'intensieve aanvallen op de kritieke infrastructuur', zo staat in een persbericht van de EU. Tevens wordt er gepraat over duurzame wederopbouwplannen.

In een post over de ontmoeting benadrukt premier Sjmyhal het belang van 'gezamenlijke actie om de invloed van Rusland op de energiesector in de EU te verminderen'. 'Ik heb de noodzaak van sancties tegen de Russische nucleaire sector benadrukt. De agressor moet gestraft worden voor de aanvallen op de energiesector en voor ecocide', schrijft hij op Twitter. 

Oekraïne wil dat de Europese Unie het kernenergiebedrijf Rosatom ook op de sanctielijst plaatst. Rosatom moet gestraft worden om zijn rol in de invasie. Zo staat de kerncentrale van Zaporizja al maanden onder Russische controle en niet langer het Oekraïense Energoatom.

Bron: NOS, foto: Twitteraccount Sjmihal

1 opmerking:

geert457 zei

De Frans gaat nog wat zever gaan verkopen 🙈🙈🤡🤡