dinsdag 3 januari 2023

Oekraïne rekent op nieuwe Russische aanvallen

Rusland is niet van plan om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, maar bereidt zich daarentegen voor op nieuwe aanvallen. Dat zegt Andri Tsjernjak, hoofd van de militaire inlichtingendiensten, in een interview met de nieuwssite RBK-Ukraine. 'Ze gaan mogelijk tegelijkertijd aanvallen vanuit het noorden en oosten. We zijn daar op voorbereid.'

Het Russische leger moet de landcorridor naar de Krim behouden en daarnaast de hele provincie Donetsk zien te veroveren, aldus Tsjernjak. Hij verwacht niet dat de Russen in staat zijn om de rivier Dnipro over te steken en de stad Cherson terug te veroveren. Ze moesten Cherson op 11 november opgeven. 

Volgens de inschattingen van Tsjernak's inlichtingendiensten kan het Russische leger in de komende vier, vijf maanden tot wel 70.000 soldaten verliezen. Daar wordt ook door het Kremlin al rekening mee gehouden. 'Ze weten dat ze gaan verliezen, maar ze zijn tegelijkertijd niet van plan om op te geven.' Oekraïne zegt dat inmiddels 108.190 Russische soldaten zijn gesneuveld; gisteren kwamen er opnieuw 750 doden bij.

De Oekraïense opperbevelhebber Valeri Zaloezjni zei halverwege december in een interview met het Britse opinieweekblad The Economist dat Rusland 'mogelijk in januari, maar waarschijnlijk in het voorjaar' het Oekraïense leger wil aanvallen. Een tweede poging om de hoofdstad Kyiv in te nemen, behoort tot de mogelijkheden. Volgens Zaloezjni traint Rusland 200.000 manschappen voor dit offensief. 

In een opiniërend artikel in de Financial Times schreef secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO al dat de 'uitnodigingen om te gaan onderhandelen' van het Kremlin alleen tot doel hebben om tijd te kopen zodat het leger zich kan hergroeperen voor een nieuwe aanval op Oekraïne.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: