maandag 2 januari 2023

Peiling: meeste Oekraïners tegen concessies

De Oekraïners zijn ook na ruim tien maanden oorlog niet bereid om ook maar het kleinste stukje van hun land af te staan aan Rusland. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt dat 85 procent geen concessies wil doen in ruil voor vrede. Slechts 8 procent van de ondervraagden blijkt daartoe wel bereid. De vraag werd in mei, juli en september ook al gesteld. De uitkomsten van de drie eerdere peilingen zijn vergelijkbaar van die in december. 

Zelfs van de inwoners van het oosten van Oekraïne waar nog altijd hevig gevochten wordt is 80 procent tegen het afstaan van grondgebied, terwijl 9 procent daar wel iets van zegt te verwachten. In het zuiden van het land, waar ook nog altijd wordt gevochten en waar dagelijks slachtoffers vallen is de verhouding 82 tegen 10 procent. 

'De Oekraïners blijken niet toe te willen geven en daarmee ontkrachten ze de bewering dat het onontkoombaar is om grondgebied af te staan en daarmee het aanvallende land tevreden te stellen. Ondanks een al meer dan tien maanden durende wrede uitputtingsslag', constateert adjunct-directeur Anton Hrishetski van KIIS.

Voor deze opiniepeiling werd de mening gevraagd van 2.500 Oekraïners uit alle provincies, met uitzondering van de door Rusland bezette Krim en de bezette delen in het oosten en zuiden van het land.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: