maandag 30 januari 2023

Premier: Oekraïne wil binnen twee jaar EU-lid zijn

Oekraïne wil binnen twee jaar volwaardig lid worden van de Europese Unie. Dat zegt premier Denis Sjmihal in een interview met de nieuwssite Politico. Hij spreekt van 'een erg ambitieus plan' waarvoor het wel nodig is dat de onderhandelingen over toetreding dit jaar van de grond komen. 

Sjmihal hoopt komende vrijdag al 'een belangrijke stap voorwaarts' te maken met een overeenkomst over vrij verkeer van industriële goederen, het opschorten van de invoerrechten voor Oekraïense producten voor nog een jaar, 'flinke vooruitgang' in het proces om mee te mogen doen aan de SEPA en het afschaffen van de roamingkosten voor mobiel telefoonverkeer tussen Oekraïne en de EU-landen.

De Oekraïense premier erkent dat de corruptiebestrijding in zijn land een van de moeilijkste punten vormt bij de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. 'We zijn daar serieus mee bezig. Onze regering hanteert een zero-tolerance beleid', zegt de premier, waarbij hij verwijst naar de regeringsfunctionarissen die eerder deze maand in rap tempo van hun taak werden ontheven. 'Helaas is de corruptie niet van vandaag of morgen uit te roeien, maar we zijn vastberaden er een einde aan te maken.'

Na de toezegging afgelopen juni van Ursula von der Leyen dat Oekraïne snel deel gaat uitmaken van de Europese Unie, werden al snel tegengeluiden gehoord. De voorzitter van de Europese Commissie zou haar boekje te buiten zijn gegaan. De Franse president Emmanuel Macron zei zelfs dat het nog 'tientallen jaren' gaat duren. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: