donderdag 12 januari 2023

Munitietekort Russen doet effect mobilisatie teniet

De 
Russische artillerie is de laatste tijd aanzienlijk minder actief, op sommige plekken maar liefst 75 procent minder dan op de top van de vijandelijkheden. Dat meldde CNN dinsdag. De tv-zender baseert zich op zowel Amerikaanse als Oekraïense regeringsbronnen. Die hebben niet direct een verklaring voor de afname van Russisch artillerievuur. Het zou kunnen gaan om een tekort aan munitie, maar ook om een gewijzigde tactiek. 

De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) menen dat het vooral gaat om een tekort aan munitie. Er wordt simpelweg niet voldoende nieuwe munitie geproduceerd. Daarbij wordt gewezen op de conclusie van woordvoerder Serhii Tsjerevati van het Oekraïense leger in het oosten van het land. Hij zegt dat de Russen al hun voorraden van met name 122 en 152 millimeter artilleriegranaten er in de afgelopen zomer in hoog tempo doorheen hebben gejaagd, in de veronderstelling dat ze daarmee sneller resultaten zouden boeken. 

Volgens Tsjerevati zijn de Russen genoodzaakt om nieuwe munitie aan te voeren vanuit de verre uithoeken van de Russische Federatie, of ze moeten die inkopen in het buitenland. Het ISW stelt dat Russische bronnen 'in toenemende mate erkennen dat de tekorten aan munitie en andere voorraden de Russische troepen weerhouden van een verdere opmars'. En: 'Als Rusland er niet in slaagt om de bevoorrading fundamenteel op orde te krijgen, dan zal een volgende mobilisatie weinig effect hebben op het verloop van de oorlog.'

Bron: ISW

Geen opmerkingen: