woensdag 11 januari 2023

Polen wil 12 Leopards sturen, maar wacht op...

Polen wil Oekraïne Leopard 2 tanks geven. Dit heeft de Poolse president Andrzej Duda vanmiddag toegezegd aan zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Duda, Zelenski en de Litouwse president Gitanes Nauseda spraken elkaar in de West-Oekraïense stad Lviv. Het gaat om 12 tanks, van de 249 Leopard 2 tanks die Polen bezit. Voorwaarde is wel dat meer landen hun Leopards afstaan én dat Duitsland als land waar de tanks zijn geproduceerd ermee instemt. 

Dat laatste is wel een heikel punt, want Duitsland aarzelt. Frankrijk oefent steeds meer druk uit op Duitsland om toestemming te geven en roept andere landen ook op om Leopards naar Oekraïne te sturen. Finland heeft al laten weten aan deze oproep te willen voldoen. Duda zei vanmiddag dat hij 'een brede coalitie' wil van landen die westerse tanks aan Oekraïne te geven. 

President Zelenski begon zijn werkbezoek aan Lviv met het herdenken van de gesneuvelde soldaten. Vervolgens besprak hij de veiligheidssituatie in de provincies in het noordwesten van het land. Zelenski liet zich bijpraten over de beveiliging van de kerncentrale van Rivne en de situatie aan de grens met Wit-Rusland. 'Afgezien van krachtige uitlatingen uit Wit-Rusland zien we niet dat daar voorbereidingen worden getroffen voor een invasie. Maar we moeten op alles voorbereid zijn.'

Bronnen: The Kyiv Independent, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: