vrijdag 13 januari 2023

Meeste Oekraïners blij met anticorruptie-eisen EU

Oekraïne worstelt al jaren met corruptie, tot ergernis van zowel de Oekraïners zelf als in de Europese Unie waar Oekraïne zo graag lid van wil worden. Driekwart van de Oekraïners (73 procent) vindt het dan ook terecht dat de EU verregaande hervormingen eist voordat hun land kan toetreden. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Info Sapiens in opdracht van het New Europe Center. 

Van de deelnemers aan de peiling vindt 60,1 procent dat het ook in het belang van de Oekraïners zelf is dat haast wordt gemaakt met hervormingen, in het bijzonder het aanpakken van de corruptie. Een op de vijf (19,5 procent) vindt evenwel dat de regering momenteel wel wat anders aan het hoofd heeft. Dat een ruime meerderheid de corruptiebestrijding en het hervormen van de overheidsinstanties als de NABOe en SAP die de corruptie moeten aanpakken erg belangrijk vindt, moet de regering aansporen om zich niet achter de oorlog te verschuilen.

Uit de peiling blijkt dat de meeste Oekraïners verwachten dat hun land al snel deel gaat uitmaken van de Europese Unie. De helft van de ondervraagden (55 procent) denkt dat dit in de komende vijf jaar gaat gebeuren, een kwart (27 procent) verwacht toetreding zelfs nog voordat de oorlog eindigt.

Er is veel vertrouwen in de Europese Unie. Liefst 84 procent heeft van alle internationale organisaties het meeste vertrouwen in de EU. Ook de NAVO en de G7 genieten veel vertrouwen met respectievelijk 76 en 72 procent. Voorzitter Ursula von der Leyen geniet het vertrouwen van 73 procent. Maar voor het tweede jaar op rij geniet de Poolse president Andrzej Duda het meeste vertrouwen: 84 procent. Duda werd woensdag zelfs als een held ontvangen door de inwoners van Lviv, waar hij een ontmoeting had met president Volodimir Zelenski. 

Niet verwonderlijk is dat de Russische president Vladimir Poetin het minste vertrouwen geniet. 97 procent van de Oekraïners moet niets van hem hebben. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko volgt hem op de voet met 94 procent wantrouwen. De Chinese president Xi Jinping wordt gewantrouwd door 73 procent, de Hongaarse premier Viktor Orban door 69 procent. 

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: