maandag 9 januari 2023

Nepnieuws Kramatorsk valt ook slecht in Rusland

Het Russische ministerie van Defensie heeft gisteren de plank weer eens flink misgeslagen met een verzonnen verhaal dat meer dan 600 Oekraïense soldaten om het leven waren gekomen bij een raketaanval op een schoolgebouw in de oostelijke stad Kramatorsk. Een Finse verslaggever bracht nog diezelfde middag een bezoek aan de school. Hij constateerde dat het om een leegstaand gebouw ging en dat er niets was te vinden wat er op kon duiden dat hier veel slachtoffers waren gevallen. Nederlandse nieuwsmedia moesten het verhaal herroepen.

Vervelender voor het Russische ministerie is het dat militaire bloggers in eigen land negatief reageerden op het verhaal. Volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) wijzen de bloggers er op dat hun ministerie van Defensie geregeld komt met 'nieuws' over geslaagde vergeldingsacties. 

De aanval op het schoolgebouw in Kramatorsk zou een vergelding zijn voor de Oekraïense raketaanval op een schoolgebouw in de bezette stad Makiivka dat dienst deed als geïmproviseerde kazerne. Volgens de Russen kwamen 89 soldaten om het leven, de Oekraïners houden het op 400. 

Het ISW constateert nu dat 'prominente propagandisten van de oorlog' wijzen op eerdere voorbeelden van gekunstelde 'wraaknemingen'. Toen in oktober de grote raketaanvallen op de kritische infrastructuur in Oekraïne begonnen, heette het ook al dat het wraak was voor het vernielen van de Krimbrug. 'De militaire bloggers vinden dat het ministerie van Defensie op de verkeerde manier op de verkeerde gebeurtenissen reageert. Het roept bij de bloggers alleen maar negatieve reacties op.'

Bron: ISW

Geen opmerkingen: