woensdag 11 januari 2023

Soledar toch niet volledig in Russische handen

De Russen beweren dat ze het stadje Soledar volledig onder controle hebben, maar het Oekraïense leger ontkent dat dit het geval is. Dee bewering wordt ondersteund door een verslaggever van de Amerikaanse tv-zender CNN die meldt dat de situatie in Soledar zowel 'kritiek als dynamisch' is, waarbij gebouwen van dag tot dag in andere handen zijn. Het dodental is zo hoog 'dat niemand de doden telt'. 

Soledar is door de hevige gevechten nagenoeg geheel verwoest. Het gaat overigens om een stadje, vergelijkbaar met het Nederlandse dorp Zuidlaren. Voor de oorlog telde het iets meer dan 10.000 inwoners. Het belang van Soledar is de ligging ten opzichte van Bachmoet én de zoutmijnen die de Russen graag in handen willen krijgen.

Het Institute for the Study of War (ISW) zegt ook dat Soledar niet volledig in Russische handen is, en voegt er aan toe dat een eventuele verovering van Soledar niet inhoudt dat de 13 kilometer verderop gelegen stad Bachmoet dan ook automatisch verloren gaat. Om Bachmoet wordt al sinds maart vorig jaar hevig gevochten, ook door de huurlingen van de Wagner Groep. Het Oekraïense leger heeft tien bataljons in het gebied, ruim 30.000 soldaten.

Er is ook twijfel bij de bewering van eigenaar Jevgeni Prigozjin van de Wagner Groep dat zijn manschappen bezit hebben genomen van de zoutmijn in Soledar. Het Oekraïense leger omschrijft het zo: 'Het lijkt er op dat Prigozjin's locatie niet klopt, het is niet in de zoutmijn van Soledar. Dit is propaganda, bedoeld voor binnenlands gebruik, om op een of andere manier de hoge verliezen te rechtvaardigen onder de gevangenen die meevechten.' 

De Wagner Groep heeft niet alleen huurlingen in dienst, maar heeft ook zo'n 40.000 gevangenen ingelijfd, met de belofte dat de rest van hun gevangenisstraf wordt kwijtgescholden. Als ze het al overleven, uiteraard.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: