vrijdag 13 januari 2023

Ombudsman probeert tienduizenden vrij te krijgen

In de Turkse hoofdstad Ankara is overleg gaande tussen Oekraïne en Rusland over het overdragen van door Rusland gevangen genomen Oekraïense burgers. De onderhandelingen tussen de Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets en zijn Russische collega Tatjana Moskalkova verlopen goed. Er zijn inmiddels drie gespreksrondes geweest, het derde gesprek duurde meer dan twee uur.

Er wordt gesproken over het vrijlaten van Oekraïense burgers - door Oekraïne gijzelaars genoemd - die tussen maart 2014 en 24 februari vorig jaar de Krim gevangen zijn genomen. Het zou gaan om 158 personen. Ook het vrijlaten van 373 inwoners van de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk is onderwerp van gesprek. 

De grootste groep worden evenwel gevormd door de burgers die sinds 24 februari vorig jaar gevangen zijn genomen in de door de Russen bezette gebieden, onder meer in de provincies Kyiv, Semi, Charkiv, Zaporizja en Cherson. Het zou gaan om 20.000 personen waarvan bekend is waar ze gevangen worden gehouden. Ook heeft Loebinets zijn Russische collega Moskalkova een lijst overhandigd met de namen van nog eens 20.000 personen waarvan de verblijfplaats niet bekend is.

In eerste instantie staan 70-plussers op de door Loebinets overhandigde lijsten, maar er is ook een lijst overhandigd met de namen van circa 2.000 65-plussers die een slechte gezondheid hebben. Uiteraard is ook al gesproken over de terugkeer van minimaal 2.000 Oekraïense kinderen die gedwongen werden om naar Rusland te gaan.

Rusland neemt ook het verzoek in overweging om gewonde Oekraïense soldaten over te dragen. Dit is volgens de richtlijnen van de Geneefse Conventie. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: