vrijdag 6 januari 2023

ISW: kerstbestand alleen in voordeel Rusland

Het Russische kerstbestand lijkt volgens het Institute for the Study of War (ISW) vooral bedoeld om de reputatie van Oekraïne te schaden. Het Westen moet de indruk krijgen dat Oekraïne geen vrede wil. Inmiddels is duidelijk dat dit niet werkt, want van alle kanten is het eenzijdige staakt-het-voren gedurende de orthodoxe Kerst aangemerkt als hypocriet. Tijdens Kerst op 25 december en op oudejaarsdag gingen de Russen ook gewoon door met het aanvallen van kritieke infrastructuur en burgerdoelen. Waarom nu dan wel tijdens de orthodoxe Kerst?

'Poetin kan ook een gevechtspauze van 36 uur voor ogen hebben gehad, zodat de Russische soldaten even op adem kunnen komen, dat ze zich kunnen hergroeperen en zich voorbereiden op nieuwe aanvallen op plekken waar ze zich in een lastige positie bevinden. Zo'n gevechtspauze is duidelijk in het voordeel van de Russen, omdat ze dan het initiatief naar zich toe kunnen trekken', constateert het ISW. 

De analisten van het ISW wijzen er op dat woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin op 14 december nog verklaarde dat er geen sprake was van een staakt-het-vuren tijdens de orthodoxe Kerst. Zodoende was de aankondiging van het kerstbestand gisteren door president Vladimir Poetin een grote verrassing. 'Als het Poetin ernst zou zijn met een staakt-het-vuren op religieuze gronden, dan was hij daar eerder mee gekomen. Nu lijkt het alleen maar bedoeld om Oekraïne in een kwaad daglicht te stellen als de Oekraïners door gaan met vechten.'

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: