dinsdag 3 januari 2023

Russische politici eisen onderzoek naar 'Makiivka'

Een aantal Russische parlementariërs eist strafvervolging van 'falende commandanten' na de dodelijke aanval op een Russische kazerne in de provincie Donetsk. De woede over het verlies van mogelijk honderden Russische soldaten bij een Oekraïense aanval met 
vier raketten loopt steeds hoger op.

Parlementariër Sergej Mironov, voormalig voorzitter van de senaat, het Russische hogerhuis, eist strafrechtelijke aansprakelijkheid voor de commandanten die 'de concentratie van militairen hadden toegestaan in een onbeveiligd gebouw'. Op online beelden is te zien dat van de kazerne in Makiivka, een schoolgebouw van drie verdiepingen, alleen rokend puin over is. In de kelder van de school voor beroepsonderwijs zouden wapens en munitie zijn opgeslagen. 

Grigori Karasin, een lid van de Russische Senaat en voormalig vice-minister van Buitenlandse Zaken, eist niet alleen 'wraak' tegen 'Oekraïne en zijn NAVO-aanhangers', maar staat ook op 'een diepgaande interne analyse van hoe dit zo fout kon gaan'. 'Welke conclusies zullen worden getrokken? Wie zal worden gestraft?', aldus de communistische afgevaardigde Michail Matvejev, afkomstig uit de oostelijke regio Samara waar een aantal omgekomen soldaten vandaan zou komen.

Het Russische ministerie van Defensie heeft bij wijze van uitzondering toegeven dat tenminste 63 soldaten werden gedood op oudejaarsavond bij de aanval. Vol getroffen werd een tijdelijke kazerne in een beroepsschool in in Makiivka. Volgens doorgaans goed geïnformeerde Russische militaire bloggers is het dodental veel hoger dan Moskou wil toegeven en zouden honderden soldaten in één klap zijn gesneuveld. 

De woede in de sociale media betreft de nog niet bij naam genoemde commandanten die hadden besloten honderden soldaten te huisvesten naast een munitiedepot. Het Telegram-account Rybar, dat meer dan een miljoen abonnees heeft, hekelde in dat verband 'de criminele naïviteit' van de commandanten die voor de huisvesting verantwoordelijk waren.

Bron: AD

Geen opmerkingen: