zondag 22 januari 2023

'Duitsland moet kiezen aan welke kant het staat'

Polen wil samen met andere landen Leopard 2 tanks aan Oekraïne leveren, ongeacht of Duitsland daarmee alsnog instemt. Dat heeft de Poolse premier Mateus Morawiecki gezegd in een interview met het nieuwsagentschap PAP. Morawiecki vindt het getreuzel van de Duitse regering onacceptabel en hij vraagt zich af wat er nog moet gebeuren zodat de Duitsers 'hun ogen open en doen wat ze kunnen doen' om Oekraïne te helpen. 

Morawiecki voegt er aan toe dat als Duitsland het niet alleen aan durft om Leopard 2 tanks te sturen, het in ieder geval niet andere landen van moet weerhouden.

'Als Duitsland niet akkoord gaat met het sturen van Leopards, dan vormen we wel een kleinere coalitie van landen die wel moderne tanks naar Oekraïne willen sturen. We gaan niet toekijken hoe Oekraïne doodbloedt. Oekraïne en Europa zullen deze oorlog winnen - met of zonder Duitsland. Het is nu aan Duitsland om mee te helpen met het stoppen van het Russische barbarisme, of dat het stilletjes wil toekijken en de geschiedenis in gaan als een land dat voor de verkeerde kant heeft gekozen.'

De Poolse premier zegt in het interview ook dat de nieuwe Duitse minister van Defensie weliswaar ontkent dat zijn regering het sturen van in Duitsland gemaakte tanks naar Oekraïne niet tegenhoudt, maar dat hij graag een duidelijke uitspraak hierover uit Berlijn wil horen. 

Tijdens zijn bezoek aan Lviv zei de Poolse president Andrzej Duda begin januari dat zijn land bereid is om veertien Leopard 2 tanks aan Oekraïne te geven als ook andere landen daartoe bereid zijn. Op de Ramstein-conferentie van afgelopen vrijdag zei de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius dat zijn regering nog geen toestemming geeft, maar dat hij wel opdracht heeft gegeven om dat te doen 'als de tijd daarvoor rijp is'. 

Vanuit de Duitse politiek wordt er op aangedrongen om op z'n minst toestemming aan andere landen te geven. Gisteren demonstreerden enkele honderden in Berlijn voor het geven van Leopard 2 tanks aan Oekraïne.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: