maandag 9 januari 2023

'Russen bij Soledar over lichamen eigen soldaten'

Na een eerdere mislukte aanval om het stadje Soledar te veroveren, hebben de Russen een nieuwe aanval uitgevoerd waarbij ze volgens de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar 'letterlijk over de lichamen van hun eigen soldaten' voortgang proberen te boeken. Er wordt op grote schaal artillerie ingezet, raketten en mortieren worden op onze soldaten afgevuurd, 'maar de Russen beschieten daarbij nietsontziend ook hun eigen mensen', schrijft Maliar op de berichtendienst Telegram. 

Het gaat volgens de onderminister om grote aanvalsgroepen met de beste reservisten waarover het huurlingenleger van de Wagner Groep beschikt. Ook het Oekraïense leger stuurt versterkingen om Soledar te behouden. Ondertussen is Soledar praktisch met de grond gelijk gemaakt door het voortdurende oorlogsgeweld.

Ook bij de stad Bachmoet, 10 kilometer zuidelijk van Soledar, wordt nog altijd hevig gevochten. Gisteren waren er 281 aanvallen met artillerie en 43 grondgevechten. Het Oekraïense leger zegt die dag 107 Russen te hebben gedood en er zouden 123 Russen gewond zijn geraakt.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Ukrinform

Geen opmerkingen: