donderdag 12 januari 2023

'Komende twee, drie maanden doorslaggevend'

In de komende twee tot drie maanden zullen doorslaggevend zijn in de oorlog. 'Wij bereiden ons daarop voor, maar de Russen doen dat evengoed', aldus secretaris Oleksii Danilov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad vanmiddag in een televisie-interview. 

Hij noemde het veelbetekenend dat de Russische generaal Sergej Soerovikin niet langer de leiding heeft over de troepen die in Oekraïne vechten, maar dat zijn plaats is ingenomen door Valeri Gerasimov. De aanvoerder van de Russische generale staf wordt gezien als 'de architect van de speciale militaire operatie'. 

Soerovikin's degradatie maakt volgens Danilov deel uit van een interne machtsstrijd, waarbij minister Sergej Sjoigoe van Defensie en stafchef Gerasimov de 'slager van Syrië' aan de kant hebben gezet en zelf het initiatief nemen om de situatie in met name de Donbas ten goede te keren voor het Russische leger.

Als andere 'spelers' in deze interne machtsstrijd noemt Danilov de Tsjetsjeense beul Ramzan Kadirov en Jevgeni Prigozjin, de baas van het huurlingenleger van de Wagner Groep. Kadirov staat inmiddels buitenspel, terwijl voor Prigozjin hetzelfde dreigt als het lukt om Soledar en Bachmoet te veroveren.

Bron: Ukrajinska Pravda

1 opmerking:

Anoniem zei

Rusland gaat all in. Wit rusland wordt mee gezogen. Alles of niets. Laten we hopen dat het niets wordt en russificatie een nachtmerrie uit het verleden wordt over een jaar.