vrijdag 6 januari 2023

Kerstbestand door al beide partijen geschonden

Er wordt nog altijd gevochten bij de stad Bachmoet, waardoor gesteld kan worden dat het door de Russische president Vladimir Poetin aangekondigde kerstbestand niets voorstelt. Verslaggevers van het Franse persagentschap AFP melden vanuit Bachmoet dat zowel inkomend vuur van de Russen als uitgaand vuur van het Oekraïense leger. Meerdere Oekraïense nieuwssites, zoals het veelgelezen Blitsavka, maken melding van aanvallen van Russische infanterie, gesteund door zware artillerie, die al de hele dag plaats hebben op de Oekraïense posities in Bachmoet. Oekraïense straaljagers ondersteunen de eigen grondtroepen, zo blijkt uit een video. 

Het lijkt er bij Bachmoet op dat de Wagner Groep zich niets gelegen laat liggen aan het staakt-het-vuren. Het huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin probeert al maandenlang om de stad te veroveren. Er zijn daar al duizenden doden gevallen.
 
De pro-Russische blogger Anatoli Sjari meldt vanuit de door de Russen bezette stad Donetsk dat het Oekraïense leger 'minstens driemaal' een artilleriebeschieting heeft gedaan na het ingaan van het Russische kerstbestand om 10.00 uur Nederlandse tijd. Daar staat tegenover dat Pavlo Kirilenko, die de leiding heeft over het Oekraïense defensiecommando in de provincie Donetsk, de Russen beschuldigt van het beschieten van een ziekenhuis in de stad Koerahove. Hierbij zou een gewonde zijn gevallen. 
 
Het Russische leger heeft laten weten dat het zich aan het staakt-het-vuren wil houden. Het kerstbestand was amper ingegaan toen in heel Oekraïne het luchtalarm klonk omdat in Wit-Rusland een aantal Russische Mig-31's opstegen. Deze vliegtuigen kunnen kruisraketten afschieten. Na twee uur werd het sein veilig gegeven.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: