dinsdag 31 januari 2023

Johnson: 'Oekraïne snel lid maken van NAVO'

In een opmerkelijk opiniestuk in de Amerikaanse krant 
The Washington Poststelt Johnson dinsdag dat het paaien van Vladimir Poetin niets heeft opgeleverd en dat de toelatingsprocedure van Oekraïne tot de Navo nu moet beginnen. 'We hebben creatief om de zaak heen gedraaid en zien waar dat ons heeft gebracht. Decennialang hebben we diplomatiek dubbelzinnig gepraat over de Navo en Oekraïne – en het is geëindigd in een totale ramp', schrijft de oud-premier die recent weer in Kyiv was en daar een heldenstatus geniet vanwege de snelle en vroege militaire hulp toen de Oekraïense hoofdstad dreigde te worden veroverd door Russische troepen.

Johnson stelt nu dat hij zich bij nader inzien heeft vergist in alle voorzichtigheid die ook hijzelf betrachtte als een Oekraïens Navo-lidmaatschap ter sprake kwam. 'Als je me vóór de invasie van Poetin had gevraagd wanneer Oekraïne lid zou worden van de Navo, had ik geantwoord: 'Als de hel dichtvriest, zeker niet de komende tien jaar'. Als je me had gevraagd of we nu Challenger-tanks naar Oekraïne zouden sturen, of Abrams-tanks, of dat de Duitsers nu Leopard-tanks zouden sturen, dan had ik je voor gek verklaard. Net zoals ik dacht dat je gek was als je me had verteld dat Poetin Oekraïne zou binnenvallen'.

Het te vriend houden van Moskou heeft niets opgeleverd, concludeert Johnson nu. 'Kijk eens wat er gebeurde toen we ons uiterste best deden om Poetin niet te provoceren. We hebben hem gesust op de Navo-top in Boekarest in 2008. De Oekraïners wilden toen een Nato Membership Action Plan (MAP) en een tijdspad om lid van de Navo te kunnen worden. Ze kregen warme woorden over een eventueel Navo-lidmaatschap, maar geen MAP. Poetin was op die top en toonde zich tevreden over het resultaat. En wat deed hij vervolgens: in 2014 viel hij Donbas en de Krim binnen, met zijn kenmerkende combinatie van flagrante leugens en brutaliteit. In plaats van hem correct te straffen, reageerden we met een beleid van laffe verzoening.'

Bron: AD

Geen opmerkingen: