maandag 23 januari 2023

'Wagner heeft nog maar 10.000 gevangenen over'

Zijn ze gedood, gevangen genomen of gedeserteerd? Van de 50.000 gevangenen die de Wagner Groep mocht inlijven, zijn er volgens de organisatie Russia Behind Bars nog maar 10.000 over. 'Op basis van informatie die we hebben verkregen, waren er eind december tussen de 42.000 en 43.000 gevangenen gerecruteerd. Dat moeten er nu meer dan 50.000 zijn, waarvan er momenteel nog zo'n 10.000 deelnemen aan de gevechten', zegt Olga Romanova van Russia Behind Bars in een interview met de in Letland gevestigde nieuwssite Meduza. De Britse militaire inlichtingendiensten zeiden afgelopen vrijdag ook al dat de Wagner Groep 50.000 gevangenen heeft ingelijfd.

In het najaar zouden veel gevangenen 'in grote getale' gedeserteerd zijn uit het huurlingenleger. Menigeen ging terug naar Rusland, vaak gewapend. Romanova noemt als voorbeeld wat zich begin december afspeelde in de provincie Rostov, waar een gedeserteerde voormalige gevangene het vuur opende op politiemensen. Daarbij viel een gewonde. 

Romanova meent ook dat Jevgeni Prigozjin, de oprichter van de Wagner Groep 'die Poetin beloofde om de oorlog te winnen', geen statistieken bijhoudt van de deserteurs, maar ze eenvoudigweg tot de gedode soldaten rekent. Dit zou bekend zijn geworden omdat de Wagner Groep lege lijkkisten geeft aan de familie. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: