donderdag 1 september 2022

Een op drie Oekraïners wil na de oorlog terugkeren

Ruim een derde van alle Oekraïners die in de afgelopen maanden naar het buitenland zijn gevlucht is van plan terug te keren. Het gaat volgens een opiniepeiling van het Razoemkov Center om 36 procent. Ook een op de drie (35 procent) wil direct terug nadat de oorlog is afgelopen, terwijl 7 procent wil wachten tot het bedrijf waar ze werkten weer is opgestart of dat ze er zeker van zijn dat ze bij terugkeer een baan en onderdak hebben. 

De vluchtelingen uit het westen en midden van Oekraïne zijn het meest vastbesloten snel om terug te gaan (respectievelijk 18 en 15 procent) terwijl die in het oosten en zuiden (6 procent) eerst willen bezien in welke situatie ze belanden. Dat is verklaarbaar omdat de oorlog vooral in het oosten en zuiden woest en het niet te voorspellen is of  de stad of dorp waar ze wonen straks nog Oekraïens grondgebied is. 

Van de ondervraagden blijkt 13 procent een jaar of zelfs meerdere jaren te willen wachten met terugkeer na het beëindigen van de oorlog. En 7 procent is helemaal niet van plan om weer in Oekraine te gaan wonen. Van de Oekraïners die een vaste baan hebben gevonden in het land waar ze nu wonen is zelfs 18 procent niet van zins om terug te keren. 

Van de mensen die terug willen gaat 88 procent terug naar de eigen, vertrouwde omgeving, terwijl 7 procent zich elders in Oekraïne wil vestigen. Het gaat dan met name om de Oekraïners uit het oosten van het land 

Voor het onderzoek van het Razoemkov Center werden 511 volwassenen in 30 landen geïnterviewd. Ze meesten (110 personen) verblijven nu in Polen en Duitsland (85). 231 personen werden in andere EU-landen gevraagd naar hun mening, de overige deelnemers aan de peiling wonen nu in Moldavië, Turkije, Zwitserland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Israel. 

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: