zondag 25 september 2022

ISW: 'Rusland wil krijgsgevangenen inlijven'

Het lijkt er op dat het Russische leger Oekraïense krijgsgevangenen wil dwingen om tegen hun eigen land te vechten. Volgens het Institute for the Study of War (ISW) berichtten Russische staatsmedia gisteren dat Oekraïense krijgsgevangenen in het strafkamp Olenivka de 'volksrepubliek' Donetsk (DNR) gevraagd zouden hebben of ze deel mogen uitmaken van het vrijwilligersbataljon Bohdan Chmelnitsjki.

Als Rusland of de door Rusland aangestuurde rebellen Oekraïense krijgsgevangenen dwingen om voor hen te vechten, dan is dat een schending van de Geneefse Conventie die krijgsgevangenen een goede behandeling garandeert. Letterlijke teksten uit dit internationale verdrag: 'Geen enkele krijgsgevangenen mag ooit gestuurd of gevangen gehouden in een gebied waar hij blootgesteld wordt aan de gevaren van een gevechtszone' en hij zal niet 'gedwongen worden om werk te doen dat ongezond of gevaarlijk is'.

In het strafkamp Olenivka kwamen op 29 juli 53 Oekraïense krijgsgevangenen om het leven en er vielen 75 gewonden bij een aanslag die door Rusland werd toegeschreven aan Oekraïne, wat onwaarschijnlijk is. In het kamp zaten veel soldaten van het Azov-bataljon die hebben gevochten voor het behoud van Marioepol.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: