woensdag 28 september 2022

Onvoorwaardelijke steun voor Oekraïne neemt af

Met de toenemende prijsstijgingen daalt de onvoorwaardelijke steun voor de hulp aan Oekraïne. Een half jaar geleden stond twee derde (65 procent) achter de hulp, ook als dat ze lange tijd zou raken in de portemonnee. Nu is dat nog de helft (49 procent). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 leden van het Opiniepanel. 

Met de sancties tegen Rusland hopen westerse landen dat het land economisch zo zwaar wordt getroffen dat het zich terugtrekt uit Oekraïne. Nederland stuurt ook wapens naar Oekraïne. Een bijkomend gevolg van de sancties en de oorlog is dat in Nederland de prijzen van producten als gas en boodschappen flink zijn toegenomen.

Een kwart (24 procent) staat op dit moment nog wel achter sancties tegen Rusland, maar niet meer als de prijsstijgingen nog langer doorzetten. 1 op de 5 (20 procent) staat überhaupt niet achter de steun aan Oekraïne.

'Natuurlijk moeten wij Oekraïne steunen, maar niet ten koste van alles', schrijft iemand. 'Ik vind de armoede in Nederland nu al behoorlijk heftig. Als dat erger wordt door steun aan Oekraïne, ga ik twijfelen of we dat wel moeten doorzetten.'

Lees verder op de website van 1Vandaag.

Bron: 1Vandaag

Geen opmerkingen: