zaterdag 10 september 2022

Russische troepen trekken zich terug uit Izjoem

Oekraïense troepen zijn Izjoem binnengekomen nadat ze Russische troepen hadden gedwongen zich terug te trekken, aldus een officier die betrokken was bij de operatie om de strategische oostelijke stad te bevrijden. Izjoem, dat vlakbij de grens tussen de regio's Charkiv en Donetsk ligt, stond al meer dan vijf maanden onder Russische bezetting en was een belangrijk knooppunt geworden voor het binnenvallende leger.

We zijn net begonnen met het ontruimen van de stad. De eerste militaire eenheden zijn binnen, vertelde de officier aan CNN. Een woordvoerder van de Bohoenbrigade van de Oekraïense landmacht zei eerder vandaag al dat de Russen waren gevlucht en wapens en munitie hebben achtergelaten. 'Het stadscentrum is vrij.

Verschillende video's van Oekraïense troepen die bij het Izjoem-bord bij de ingang van de stad stonden, werden op Telegram geplaatst. Dit beeldmateriaal zou zijn gefilmd door een verkenningseenheid van de 25e luchtmobiele brigade van Oekraïne. Boven de video is een stem te horen die zegt: 'We zijn in Izjoem. Alles zal Oekraïne zijn. Onze vlag hangt hier al.'

Vanmorgen nog dag werd de door Rusland aangestelde burgemeester van Izjoem, Vladislav Sokolov tegen het persagentschap RIA Novostiedat de situatie in Izjoem 'zeer moeilijk' was. Dat blijkt inmiddels een understatement.

Oekraïense troepen waren al de stad Koepjansk binnengevallen, zo'n 50 kilometer ten noorden van Izium, terwijl ze blijkbaar weinig weerstand ondervonden. 

Het heroveren van de twee steden is een grote strategische overwinning voor Kiev, vijf dagen nadat de Oekraïense troepen een snel gepantserd offensief begonnen in oostelijke richting door de provincie Charkiv. Rusland gebruikte Koepjansk als spoorwegknooppunt om zijn troepen te bevoorraden en Izjoem als lanceerplatform voor aanvallen naar het zuiden in de regio Donetsk.

Oleksi Reznikov, de Oekraïense minister van Defensie, zegt dat de bondgenoten van Oekraïne 'verbaasd' zijn over de recente successen van het leger van het land. 

Bron: CNN

Geen opmerkingen: