zaterdag 10 september 2022

Oekraïense troepen zijn vlakbij stad Lisitsjank

Gouverneur Serhi Hajdaj van de provincie Loehansk zegt dat Oekraïense troepen zich aan de rand van de stad Lisitsjansk bevinden. Hij zei dit vanmiddag tegen de nieuwssite Suspilne. Hajdaj wilde niet zeggen of de door de Russen bezette stad met eerder 95.000 inwoners snel wordt bevrijd. Hij hield het er op dat 'er veel valt te herstellen' in Lisitsjansk. 

Aan de overkant van de rivier Severski Donets ligt de stad Sjevjerodonetsk, die voorheen ruim 100.000 inwoners telde. Ook hier zouden volgens onbevestigde berichten Oekraïense soldaten zijn gesignaleerd aan de rand van de stad. 

Verder wordt op sociale media melding gemaakt van gevechten op de luchthaven van Donetsk die in januari 2015 na een maandenlange belegering aan de pro-Russische rebellen moest worden afgestaan. De luchthaven zou zelfs al in Oekraïense handen kunnen zijn. Het is volstrekt onduidelijk of dit inderdaad het geval is. 

Pro-Russische inwoners van bezet gebied hebben volgens het persagentschap TASS het advies gekregen om zo snel mogelijk naar Rusland af te reizen als hun leven ze lief is. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Twitter

1 opmerking:

M3nd0 zei

In 2012 en 2013 nog geweest op het nieuwe vliegveld, 2014 was het weg. In 2021 via kiev naar sartana mariupol met de trein moeten gaan.