donderdag 29 september 2022

VS geeft Oekraïne nog eens 18 HIMARS'en

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie voor Defensie, heeft gisteren bekendgemaakt voor nog eens één miljard dollar aan wapens en munitie naar Oekraïne te sturen. Het belangrijkste aspect van de wapenlevering is ongetwijfeld de levering van 18 extra HIMARS-raketsystemen. Deze bewezen hun nut al in de strijd, door onder meer belangrijke infrastructuur als dammen, treinsporen, munitiedepots en commandoposten onder vuur te nemen.

Naast de 18 HIMARS’en sturen de VS ook onder meer 150 gepantserde Humvee’s, 150 voertuigen om wapens voort te trekken, gepantserde trucks en trailers en 20 radarsystemen. Dat maakte het Pentagon zelf beken
d in een persbericht. 

De nieuwe levering zal vrij snel in Oekraïne inzetbaar zijn: alles komt rechtstreeks uit de wapenvoorraden van het Amerikaanse leger. Enkel de HIMARS-systemen zullen pas binnen enkele maanden of jaren beschikbaar zijn, die moeten nog gekocht en gebouwd worden.

Met deze levering komt de totaal geleverde militaire steun van de VS aan Oekraïne sinds januari 2021 op maar liefst 16,9 miljard dollar te staan; het bruto binnenlands product van Georgië is kleiner, met 15 miljard dollar. In totaal kan Oekraïne nu beschikken over 34 HIMARS-systemen en minstens twaalf M270 MLRS’en (Multiple Launcher Rocket System).

Bron: Business AM

Geen opmerkingen: