zaterdag 24 september 2022

Lange gevangenisstraffen voor deserteurs

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag een wet bekrachtigd waarmee jarenlange gevangenisstraffen worden ingevoerd voor onder meer desertie en 'vrijwillige' overgave aan de vijand. Op overgave staat nu tot 15 jaar gevangenisstraf. Maar wie voor het eerst dit misdrijf begaat en vervolgens moeite doet om te ontsnappen en naar zijn eenheid terugkeert kan die gevangenisstraf nog ontlopen, zo blijkt uit de wetstekst die is gepubliceerd op de website van de Doema, het Russische parlement. 

Wie tijdens een mobilisatie of in oorlogstijd deserteert, kan een gevangenisstraf krijgen van 10 jaar, terwijl mensen die de oproep om dienst te nemen ontduiken 3 jaar celstraf kunnen krijgen. En wie zich bezondigt aan plundering in oorlogstijd of tijdens de mobilisatie kan 15 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. Deze straf is bijzonder, gezien de praktijken die Russische soldaten er in de afgelopen zeven maanden in Oekraïne op na hebben gehouden door laptops en zelfs koelkasten en wasmachines uit woningen te stelen voor thuis.

De Russischtalige nieuwssite Meduza meldt dat voor de mobilisatie geen 300.000 mannen worden opgeroepen om dienst te nemen in het Russische leger, maar dat het zelfs om 1,2 miljoen gaat. Veelal in het verre oosten van Rusland, maar ook 16.000 mannen in Moskou en 3.200 in Sint Petersburg.

Bronnen: Moscow Times, Meduza

Geen opmerkingen: