zondag 18 september 2022

ISW verbaasd over strategische keuzes Rusland

Het Institute for the Study of War (ISW) verbaast zich erover dat het Russische leger alle moeite doet om de Oekraïense aanvallen op hun posities bij de steden Donetsk en Bachmoet af te slaan, terwijl tegelijkertijd de kwetsbare verdedigingslijn langs de river Oski in het oosten van de provincie Charkiv niet verder wordt versterkt. Volgens het ISW kunnen de Russische troepen de voortdurende aanvallen bij Donetsk en Bachmoet niet weerstaan en lopen ze zelfs kans om geïsoleerd te raken. 

Het doet vermoeden dat de Russische strategie anders is dan president Vladimir Poetin beweert. Poetin zegt dat het nog steeds de bedoeling is om de hele Donbas, de provincies Donetsk en Loehansk, te veroveren of op z'n minst te behouden wat al in Russische handen is. In werkelijkheid krijgen de Russische troepen daar te weinig versterkingen om de hele Donbas te veroveren. 

Het ISW verbaast zich daar over, aangezien het de Russen in de provincies Cherson en Zaporizja ook al niet voor de wind gaat, om het zacht uit te drukken. Het Oekraïense leger lijkt intussen uit te zijn op betere posities ten oosten van de rivier Oskil en ten noorden van de rivier Siverski Donets, waarbij de kans bestaat dat ze de Russische troepen in Lieman omsingelen. 

In dat geval zullen de Russen daar vertrekken en ligt de weg open naar Lisitsjansk en zelfs Severodonetsk. Het Russische leger heeft in Lieman vooral reservisten en de restanten van eenheden die al zware klappen hebben gehad van het Oekraïense tegenoffensief in de provincie Charkiv. Het ligt volgens het ISW niet voor de hand dat er snel versterking komt.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: