zondag 25 september 2022

Duitse 'waarnemer' vertrekt, Nederlandse blijft

Sonja van den Ende.

Een Duitser die op uitnodiging van Rusland als onafhankelijke waarnemer het pseudo-referendum volgde in het zuidoosten van Oekraïne, houdt het na twee dagen al voor gezien. Aanleiding is de ophef in Duitsland over zijn bezoek en de 'pijnlijke' consequenties. Een Nederlandse vrouw blijft wel aanwezig.

Hij zegt voor vertrek naar Zaporizja - Rusland betaalde zijn vluchten en accommodatie - niet te hebben nagedacht over eventuele gevolgen van zijn bezoek. 'Achteraf gezien een politieke domheid maar ik probeer altijd uitspraken te doen over feiten en niet over politieke evaluaties', klinkt het rechtvaardigend.

De Nederlandse waarnemer blijkt Sonja van den Ende te zijn. Ze dook in maart al eens op in het Russische tv-journaal als burgerjournalist die in Oekraïne meereisde met het Russische leger. Ze meldde toen onder meer dat de Russen niet verantwoordelijk zouden zijn voor de moordpartij in het dorp Boetsja en de verwoestingen in de stad Marioepol. Volgens haar plegen juist de Oekraïners oorlogsmisdrijven.

Tegenover het AD bevestigt ze nu als waarnemer aanwezig te zijn bij het referendum in de door Rusland en pro-Russische troepen bezette regio. 'Ik kijk of het stemmen eerlijk verloopt. Er zijn niet veel EU-waarnemers. Daarom moet iemand Nederland vertegenwoordigen', appt ze. Haar bevindingen zijn tot nu toe positief. 'Ik heb nog geen onregelmatigheden gezien. Alles verloopt rustig. Er zijn transparante stembussen. Ook worden de mensen niet gedwongen. Degenen die ik gesproken heb, willen graag stemmen', aldus Van den Ende die publiceert op alternatieve media en haar blog.

De Russische bezetters beweren intussen dat hun pseudo-referendum in de provincie Loehansk een opkomst kent van 50 procent, tussen de 41 en 46 procent grotendeels verwoeste steden als Lisitsjansk, Sieverodonetsk en Roebizjnje. 

Bronnen: AD, Twitter en Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: