zaterdag 10 september 2022

Rusland spreekt van 'geplande hergroepering'

In de eerste reactie die het Russische ministerie van Defensie heeft gegeven op de enorme terreinwinst die het Oekraïense leger heeft geboekt in de afgelopen dagen wordt gesproken van het terugtrekken van de Russische troepen die opdracht hebben gekregen tot hergroepering in de Donbas. Het Oekraïense leger toont echter steeds meer beelden van achtergelaten voertuigen, wapens en munitie, wat er zeker niet op duidt dat sprake is van een geplande terugtrekking van de Russen. 

Volgens het Russische ministerie van Defensie zouden in de afgelopen dagen 2.000 Oekraïense soldaten zijn gedood en werd een honderdtal pantservoertuigen en artilleriegeschut vernield. Over eigen verliezen wordt uiteraard niets gemeld.

De door Rusland aangestelde lokale autoriteiten in het noorden van de provincie Charkiv hebben aangekondigd dat het Russische leger het gebied "tijdelijk" verlaat. De militair-burgerlijke administratie van het district Vovtsjansk, waarlangs veel Russische voorraden naar de frontlinies gaan, zegt in een korte Telegram-post dat de Russische troepen Voltsjank hebben verlaten. 

Het Russische parlementslid Evgeni Evtusjenko zegt dat het lokale hoofdkwartier wordt verplaatst naar de Russische stad Belgorod. 'Om het leven van burgers te redden, hebben de Russische strijdkrachten de beslissing genomen om onze stad te verlaten. Het stadsbestuur wordt verplaatst naar Belgorod. De vestigingen zullen in Koersk, Jakoetsk, Vladivostok en St. Peter[s]burg zijn totdat de situatie in de stad stabiliseert', aldus Evtusjenko.

Bron: CNN

Geen opmerkingen: