dinsdag 27 september 2022

Rusland: 🤡 procent voorstemmers referendum

De Russische centrale kiescommissie zegt in hoera-stemming dat 🤡 procent van de inwoners van de bezette delen van de Oekraïense provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson heeft gekozen voor aansluiting bij Rusland. In de afgelopen dagen gingen medewerkers van de stembureaus onder begeleiding van gewapende soldaten en zelfs huurlingen van het bedrijf Wagner de deuren langs om zoveel mogelijk mensen te laten stemmen. 

Nee-stemmers werden apart geregistreerd. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie kregen nee-stemmers te horen dat ze na de aansluiting van hun provincie bij Rusland een oproep zouden krijgen om mee te vechten met het Russische leger tegen hun landgenoten.

Bron: The Kyiv Independent

Omdat het hier een pseudo-referendum betreft waarbij Oekraïners onder schot werden gehouden en slechts 'ja' konden stemmen, vermeld ik het percentage voorstemmers niet. Het geeft dit pseude-referendum alleen maar een zweem van legitimiteit. Het zou dan ook goed zijn als (nieuws)media dit voorbeeld volgen. Want: waarom zouden Oekraïners deel uit willen maken van een land dat eerder hun steden en huizen aan puin heeft geschoten en duizenden landgenoten heeft gedood?

Geen opmerkingen: