donderdag 15 september 2022

Meeste vertrouwen in leger en Nooddienst

De Oekraïners hebben het meeste vertrouwen in het leger, de Nationale Nooddienst en de Nationale Garde. Rechtbanken, regeringsfunctionarissen en politieke partijen genieten het minste vertrouwen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de onderzoeksbureaus Ilko Koetsjeriv en Razoemkov. 

Het leger krijgt het vertrouwen van 91 procent van de ondervraagden, de Nationale Nooddienst en de Nationale Garde respectievelijk 82 en 81 procent. Daarna komen de vrijwilligersorganisaties (77 procent), de Grensbewaking (74 procent) en vrijwilligerseenheden (73 procent). President Volodimir Zelenski kan rekenen op het vertrouwen van 71 procent.

Het minste vertrouwen genieten de politieke partijen (-55 procent), de rechtbanken (-46 procent), regeringsfunctionarissen (-46 procent) en de commerciële banken (-37 procent). Het parlement, de Verchovna Rada, sluit de rij met -19 procent.

De beide onderzoeksbureaus tekenen daarbij wel aan dat het vertrouwen in de regering en overheidsinstellingen groeiende is, ondanks de moeilijke omstandigheden door de oorlog en de Russische propaganda. De opiniepeiling werd uitgevoerd door 2024 18-plussers persoonlijk te bevragen in gebieden onder regeringscontrole. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: